Oko sto miliona eura otišlo je u kasu Grada Beograda tokom praznika, što je značajna “injekcija” za budžet, rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema riječima drugog čoveka srbijanske prijestolnice, Beograd je u svijet poslao divnu sliku sa dočeka 2022. godine.

 – Naša procjena je da je u Beogradu oko sto hiljada turista i da je Beograd zaradio između devedeset i sto miliona eura tokom novogodišnjih praznika. To je “finansijska injekcija” za budžet, a najviše za hotele, restorane, radnje, odnosno za privredu i zarade 40.000 zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Jedna smo od rijetkih evropskih zemalja koja je uspjela da nađe mjeru između rada privrede i zaštite javnog zdravlja – izjavio je Vesić.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Beograda, najveći broj turista bio je iz regiona, ali ih je mnogo bilo i iz Turske, Bugarske, Rusije i arapskih zemalja. 

Kada je Sarajevo bilo “Novogodišnji centar regije”, ne tako davno, u vrijeme gradonačelnika Abdulaha Skake, zarada od turista se također mjerila milionima maraka. 

Ove godine gradske vlasti na čelu sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, ali i kantonalne predvođene premjeom Edinom Fortom, turiste su poslali na Jahorinu, pa i Beograd. Dakle, milionske zarade nije bilo. Gradska uprava i gradonačelnica Karić nisu bili u stanju organizirati doček Nove godine kako je to bilo u ranijem periodu, pa su kao izgovor punudili da će nešto novca iz budžeta donirati u dobrotvorne svrhe. A moglo je biti miliona i za privredu, ali i za dobrotvorne svrhe… 

Budući da nije bilo ničega, ostaje nam da se snimcima prisjetimo kako je to bilo nekad.