Vitez.ba

Velika pobjeda aktivista: “Mirzi Teletoviću oduzeta i građevinska dozvola za malu hidroelektranu”

 

Nakon što je prvobitno ukinuta okolišna dozvola, danas je poništena i građevinska dozvola za mini hidroelektranu “Zlate” na rijeci Doljanci, a koja je u vlasništvu košarkaša Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana.

Na Facebook grupi “Pusti me da tečem” koja okuplja ekološke aktiviste objavljeno je kako je njihova borba urodila plodom te su “proglasili pobjedu” u sporu za zaštitu rijeke Doljanke.

Sud poništio okolinsku dozvolu za Teletovićevu MHE

“Čestitamo hrabrim aktivistima na upornoj borbi. Pravda je spora, ali dostižna”, poručili su aktivisti.

Mala hidrocentrala je izgrađena u Jablanici, na vodotoku Doljanke, a u julu protekle godine odlukom Kantonalnog suda poništena je okolišna dozvola koju je resorno ministarstvo izdalo nezakonito.

Za izgradnju hidroelektrane bila je zadužena firma bivšeg bh. košarkaša “Eko-Vat”, a odmah nakon započetih radova građani su iskazali svoje negodovanje. Prema propisima, “Eko-Vat” je za izgradnju morao imati saglasnost mještana putem zbora građana, za koji tvrde da nikad nije održan.

Građani okolnih mjesta su nakon što su vijesti o investiciji bh. košarkaša dospjele u javnost, pokrenuli peticiju za zaštitu rijeke, a u više navrata organizovali su i proteste.

Također, aktivista iz Jablanice Dženan Šašić je 2018. godine tužio Federalno ministarstvo okoliša i turizma zbog izdavanja okolišne dozvole za mHE Zlate, te je tvrdio je da je akt donesen uz pogrešnu primjenu zakona piše Klix.

[VIDEO] Institucije su firmi Mirze Teletovića dozvolili gradnju mini hidroelektrane na rijeci Doljanki

Exit mobile version