Site icon Vitez.ba

Uskoro gradnja najveće solarne elektrane u regiji

Nakon dvije godine čekanja kompaniji Acciona Energía će ovih dana biti izdano energetsko odobrenje za dosad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj (i regiji), kapaciteta čak 150 megavata, koju planira graditi na Miljevačkom platou u Šibensko-kninskoj županiji na državnom zemljištu.

U pitanju je SE Promina, što je investicija od oko 100 miliona eura, kako su ranije najavljivali iz te firme u vlasništvu španskog developera u području obnovljivih izvora Acciona Energía, koji uskoro u Dalmaciji kreće i s gradnjom dviju novih vjetroelektrana: Opor (27 megavata) i Boraja II (45 megavata). Ukupno će imati 16 vjetroturbina, stoji u saopštenju, i trebale bi proizvoditi 203 gigavatsata električne energije godišnje, piše Jutarnji list.

Gradnja će trajati godinu dana, a angažirano će biti 200 radnika dnevno.

Šibensko-kninska županija pravi je eldorado za ambicije “energetskih ulagača” koji zadnjih godinu-dvije intenzivno i uporno obilaze gradove i općine, napose u Bukovici i Zagori, obećavajući kako će solarnim elektranama preporoditi cijeli taj decenijama zanemarivani kraj.

Nastave li se makar još neko vrijeme ovi trendovi, pasivni krajevi Dalmatinske zagore jednoga bi dana mogli biti potpuno ispražnjeni od ljudi, ali prekriveni golemim vjetroturbinama i poljima fotonaponskih panela s kojima će, kad im istekne rok trajanja, lokalne vlasti imati itekakvu glavobolju.

Exit mobile version