Site icon Vitez.ba

Turska obustavila sve trgovinske operacije s Izraelom

Turska je u drugoj fazi restriktivnih mjera obustavila sve izvozne i uvozne operacije s Izraelom zbog “agresije na Palestinu kojom se krše međunarodno pravo i ljudska prava”, objavilo je tursko Ministarstvo trgovine u četvrtak.

Prethodno je Turska 9. aprila ograničila izvoz za 54 kategorije proizvoda u Izrael, podsjetilo je ministarstvo, navodeći da je i pored ove mjere izraelska Vlada nastavila sa agresivnim stavom i da se humanitarna tragedija u Palestini pogoršala.

Dodaje se da je od 7. oktobra 2023. godine Turska pokrenula inicijative na najvišem nivou i koristila sva raspoloživa diplomatska sredstva da se zaustave sukobi u Gazi, spriječe humanitarni gubici i fizičko razaranje, osigura trajni prekid vatre i implementira rješenje o dvije države, prenosi Anadolija.

– Naša država je od prvog dana požurila u pomoć stanovništvu Gaze, dopremila desetine hiljada tona humanitarne pomoći u regiju brodovima i avionima, posebno hranu, zdravstvenu i medicinsku pomoć, evakuisala hiljade pacijenata i stajala uz palestinsku braću i sestre u ovim teškim danima – saopćilo je Ministarstvo trgovine.

Međutim, kako se navodi, masakr, humanitarna katastrofa i fizičko uništenje koje je izazvao Izrael nastavljeni su, a izraelska Vlada je ignorisala međunarodne napore za prekid vatre i spriječila isporuku humanitarne pomoći.

Dalje se naglašava da će Turska odlučno provoditi nove mjere sve dok izraelska Vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu.

Ministarstvo je također saopćilo da se koordiniraju napori između turskog Ministarstva trgovine i palestinskog Ministarstva nacionalne ekonomije kako bi se osiguralo da “palestinska braća i sestre koji su prisiljeni živjeti pod okupacijom ne budu pogođeni ovim ograničenjima”.

– Republika Turska će nastaviti da podržava napore palestinske braće i sestara, kao što je činila sve do danas – dodaje se.

Exit mobile version