Site icon Vitez.ba

Stotinu dana rada Nikšićeve vlade. Građani: Nismo zadovoljni, u pitanju je priča, a ne rad

Prošlo je stotinu dana od kada je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao novu entitetsku Vladu. Ministri u Vladi kažu da vladaju dobra atmosfera i pristup koji se, kako je rekao premijer Nermin Nikšić, temelje na međusobnom povjerenju, dogovoru, kompromisu i konsenzusu. Iz Federalnog parlamenta kritike na vlastiti račun – nefunkcionalnost zakonodavne vlasti. Vlast bi trebalo da radi u službi građana, no koliko je zaista uradila za njih?

Svaka nova vlast mora biti posvećena građanima i treba da se angažuje u rješavanju potreba građana, poručuju anketirani građani predstavnicima vlasti. A koliko ozbiljno shvataju građane najbolje pokazuje način na koji obavljaju funkcije za koje su izabrani. Sve je popularnije amandmansko djelovanje i vlada se preko amandmana, ocjenjuju delegati Federalnog parlamenta svoj rad. Tri mjeseca su kažu čekali prvu sjednicu, a kad su je dočekali povučeni su svi bitni zakoni.

“Ja sam i do sada govorio da nisam zadovoljan tempom kojim radi Parlament Federacije i da Dom naroda zaista je sada u ovom mandatu taoc predstavničkog doma.“, govori Irfan Čengić, delegat u Domu naroda PFBiH.

Koliko su spori proces rada i zakonodavna aktivnost, kako ističu delegati, pokazuje i činjenica da se tek razmatraju zakoni koji su bili spremni još prošle godine, a mogli biti usvojeni u mjesecu februaru. Kako kažu, mnogo je potrošenog vremena.

„Mi smo zapravo svi taoci ovakve vlasti u Federaciji, ne bih ja to prebacivao samo na predstavnički dom, ima i Vlada svoj dio odgovornosti, ima i rukovodstvo doma i većima u ovom domu svoj dio odgovornosti. Spor rad, sa aspekta ovog doma to je apsolutno nefunkcionalan rad. Sa aspekta ovog doma,što dolazi na ovaj dom i od vlade i od predstavničkog doma, od ove vlasti, od aktuelne većine je apsolutna i potpuna nefunkcionalnost.“, kaže Muamer Zukić, delegat u Domu naroda PFBiH.

Analitičar Žarko Papić rad Vlade ocjenjuje učinkovitim.

“Ja mislim da je federalna vlada stabilizovala političku situaciju u Federaciji što je veoma važno u kontekstu napada na ustavni poredak i krize.”, govori Papić.

Građani koje je anketirao BHRT kažu da su ipak svjesni činjenice da je u pitanju više priče a manje rada, onih koji utiču na kreiranje njihovih života.

Exit mobile version