Site icon Vitez.ba

Šta je puklo između kumova: Koji osumnjičeni za likvidaciju policajaca ne govori istinu – Macan ili Marinković?

Sava Marinković, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju, trebao bi u srijedu, 12. januara, izaći iz njemačkog zatvora, u kojem je služio kaznu zbog trgovine narkoticima, saznaje „Avaz“.

Marinković je najavio da će se predati pravosudnim organima BiH, koji su za njim prošle sedmice raspisali međunarodnu Interpolovu potjernicu.

On će odmah po izlasku, kako saznajemo, biti lišen slobode i zatim predat bh. policijskih organima. Nakon toga, prema proceduri, bit će prebačen u pritvor, koji mu je već određen nakon raspisivanja potjernice od Kantonalnog suda u Sarajevu.

Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, koji se nedavno predao Tužilaštvu, rekao je krajem prošle godine da je Marinković, pucajući iz vozila Seat, likvidirao Šehovića i Vujinovića pogodivši ih u glave. On je novinarima rekao da je to Macan kazao u iskazima tužiocu.

No, Marinkovićev advokat Bojan Veselinović tvrdi da njegov klijent dolazi u Sarajevo i da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS i istražnim organima.

– Rekao mi je da nema veze s ovim što se tvrdi i piše – kazao je Veselinović.

Zanimljivo je da je, kako saznajemo, Marinković bio vjenčani kum Macanu prije nekoliko godina. Bili su i dobri prijatelji. No, šta je puklo na relaciji Macan – Marinković, za sada nije poznato.

Pravo je, ustvari, pitanje ko ne govori istinu. Mladoženja Macan ili kum Marinković. Prema informacijama „Avaza“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danima provjeravaju navode Macana. Prije svega, one koji se odnose na vozilo i pušku.

To je razlog zbog kojeg on napušta pritvorsku jedinicu. Za sada, navodno, nije pronađen nijedan dokaz koji bi potkrijepio Macanove navode.

Sada je ključna uloga Marka Trifkovića Žižana, koji se, također, dovodi u vezu s likvidacijom sarajevskih policajaca. On je ispitan prošle sedmice u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Žižan je, uz Macana i Marinkovića, ključni akter koji je, navodno, kobne noći kada su policajci likvidirani bio na Alipašinom Polju. Ali on šuti kao zaliven i ništa ne otkriva.

Exit mobile version