– Prijetnja srpskog političkog “bosa” Milorada Dodika od prošlog mjeseca blijedi u prazničnoj magli. Niko ko posmatra bosanskohercegovačku politiku ne bi se trebao opuštati. Jasno je rekao da je njegov cilj de facto secesija Republike Srpske. 

Malo je vjerovatno da će mnogo odstupiti ili proglasiti nezavisnost. Dodikov plan je uništiti bosansku državu, ovaj minimum koji postoji. On želi da se RS povuče iz vitalnih institucija u Sarajevu pod velom zakonodavnog odobrenja. Tada bi bio svemoćan i nikome ne bi odgovarao u svom vlastitom feudu. Ako u tome ne uspije, on želi da njegova prijetnja secesijom spriječi svako daljnje jačanje vlasti u Sarajevu. Rusija će podržati Dodikove poteze i pokušati da ga zaštititi –  piše Serwer za peacefare.net.

Predložio je šta bi Evropska unija i Sjedinjene Američke Države trebale uraditi.

– Prvo, EU i SAD treba da ponište sve odluke u Skupštini RS-a koje su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i kasnijim odlukama visokog predstavnika. Visoki predstavnik u BiH (OHR) to može učiniti potezom olovke. Ali što onda? Kako se njegove odluke sprovode?

Nekada davno visoki predstavnik ne bi oklijevao da smijeni Dodika sa dužnosti. Ali da li je to više izvodljivo? Druga mogućnost je njegovo hapšenje zbog pobune protiv bosanske države, za što je očito kriv. Ali čini se da bosanskohercegovački tužitelji nisu voljni, a vjerovatno i sposobni da to učine – istakao je dobar poznavalac prilika na Balkanu.

Ne isključuje ni pojačano prisustvo američkih vojnika u BiH.

– Želite ostaviti utisak? Britanci i Amerikanci mogli bi stići sa stotinama padobrana izvan Banje Luke, u vojnoj vježbi NATO-a. Dodiku i svim drugim političarima koji podržavaju de facto secesiju mogao bi biti zabranjen dolazak u Sarajevo, a svi zahtjevi za srpsko odobravanje postupaka bosanske vlade tamo bi mogli biti ukinuti. Svako finansiranje RS-a iz Sarajeva moglo bi prestati.

Bosna bi se mogla vratiti svom prijeratnom ustavu ili osmisliti novi koji će izbrisati RS, kao i Federaciju i njene kantone, oslanjajući se na općine za lokalnu samoupravu – prijedlog je Serwera.