Vitez.ba

SAD žele svjetliju budućnost za građane BiH

Američka uredba o sankcijama je na snazi već duže od 20 godina. Donio ju je tadašnji predsjednik SAD-a Georg Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju

Američko ministarstvo finansija kao i State Department stavili su na listu sankcija zvaničnike iz Bosne i Hercegovine među kojima se nalazi i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Američko ministarstvo finansija i State Department javno su proglasili zvaničnike iz Bosne i Hercegovine zbog koruptivnog i destabilizirajućeg ponašanja. Sjedinjene Države ostaju čvrste u svojoj opredijeljenosti za svjetliju budućnost građana BiH,” napisao je na Twitteru američki državni sekretar Antony Blinken.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopćio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) je saopćio kako je stavio na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

Pored toga, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države za bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milana Tegeltiju koji je sada pravni savjetnik Milorada Dodika. Na listi sankcionisanih nalazi se i njegova supruga Tijana. Tegeltija je stavljen na listu zbog “uključenosti u koruptivne aktivnosti”.

Obrušio se Milorad Dodik na SAD: “Očekujem još samo da me Amerikanci likvidiraju”

Na listu je stavljen i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Američka uredba o sankcijama je na snazi već duže od 20 godina. Donio ju je tadašnji predsjednik SAD-a Georg Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

Američki predsjednik Joe Biden proširio je 8. juna 2021. opseg i kriterije za uvođenje američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama iz država Zapadnog Balkana.

 

Exit mobile version