16:58 – BBC Rusija izvijestio je o evakuacijama javnih zgrada širom Moskve dok Wagnerovi borci napreduju prema Moskvi. BBC Rusija je javila da se u Moskvi evakuiraju muzeji u blizini Kremlja. Tokom posljednjih nekoliko sati, prenosi Guardian, pojavili su se izvještaji o evakuaciji Tretjakovske galerije, Puškinovog muzeja i Doma kulture. Trgovački centar Mega Belaya Dacha i trgovački centar Kvartal također su evakuirani u Moskvi, objavio je BBC.

14.59 – Avion kojim se inače koristi Putin poletio je iz Moskve prema Sankt-Petersburgu. Nakon nekog vremena avion je nestao s Flightradara, što najvjerovatnije znači da je isključio uređaje za praćenje. Nije poznato je li Putin bio u avionu.

Avion je iz Moskve prema Sankt Peterburgu poletio u 14.16 po moskovskom vremenu, pokazuju podaci FlightRadara. Odredište leta nije precizirano, a nestao je iz sistema za praćenje u blizini Tvera. Jedna od Putinovih rezidencija nalazi se u Tverskoj oblasti.

Avion je opremljen za kontrolu Oružanih snaga.

14.20 – Wagnerov konvoj naoružanih vozila putuje autoputem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu kroz region Lipecka, čiji je guverner ranije zamolio stanovnike da ostanu kod kuće, javio je BBC.

Voronjež je jedan od dva grada – drugi je Rostov na Donu, južnije – u kojem su Wagnerovi plaćenici navodno zauzeli ključne lokacije.

Na Twitteru je objavljen snimak konvoja koji je, kako je navedeno, na nekoliko sati od Moskve. 

Pojavio se i snimak kako su helikopteri ruske vojske danas otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe Wagner upravo na autoputu M4. Da je otvorena vatra objavio je i Reuters pozivajući se na izjavu svjedoka.

12.54 – Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel izjavio je da pomno prati događaje koji su počeli pobunom Wagner grupe protiv ruske administracije i naveo da je to interna stvar Rusije.

Navodeći da je u kontaktu s evropskim liderima i partnerima iz G7, Michel je rekao: “Ovo je očigledno interna stvar Rusije.”

– Naša podrška Ukrajini i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom je nepokolebljiva – rekao je Michel.

12.48 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski povodom sukoba zvaničnog Kremlja sa odmetnutom plećeniććkom vojskom “Wagner” poručio je da “svako ko izabere put zla uništava sam sebe”

– Onaj koji šalje kolone vojske da unište živote tuđe zemlje i ne može ih spriječiti u bijegu i izdaji kad dožive otpor. Onaj koji terorizira projektilima, a kada ih obore, ponižava se da primi dronove Šahed. Onaj koji prezire ljude i baca stotine hiljada u rat, da bi se na kraju zabarikadirao u Podmoskovlju bježeći od onih koje je sam naoružao – poručio je Zelenski.

Dodao je da je “Rusija dugo vremena koristila propagandu kako bi prikrila svoju slabost i glupost svoje vlade”.

– A sada je toliki haos da to nikakva laž ne može sakriti. I sve je to jedna osoba, koja uvijek iznova plaši 1917. godinom, iako to ne može rezultirati ničim drugim nego ovim – istaknuo je Zelenski.

Dodao je kako je “slabost Rusije očita”.

– Puna slabost. I što duže Rusija drži svoje trupe i plaćenike na našoj zemlji, to će više haosa, boli i problema imati za sebe kasnije. Također je očito. Ukrajina je u stanju zaštititi Evropu od širenja ruskog zla i haosa. Čuvamo svoju otpornost, jedinstvo i snagu. Svi naši komandanti, svi naši vojnici znaju šta im je činiti. Slava Ukrajini – poručio je Zelenski.

12.41 – Britansko ministarstvo odbrane, povodom pobune Wagnerove grupe protiv ruske administracije u Rusiji, poručilo je da se radi o najozbiljnijem izazovu s kojim se Rusija suočava u posljenje vrijeme, javlja Anadolija.

– Ono što se dogodilo predstavlja najozbiljniji izazov s kojim se ruska država suočila u posljednje vrijeme – naveli su.

Iz Ministarstva je saopćeno da su se vojska i Wagner grupa suočili u Rusiji “licem u lice”.

Navedeno je da su jedinice koje su povezane s tom grupacijom ušle u Rusiju iz Ukrajine s dvije tačke.

– Wagner grupa se kretala na sjever kroz Voronješku oblast s ciljem da zauzme Moskvu. Iako postoje ograničeni dokazi o sukobu između ruskih snaga i Wagnera, neki su vjerovatno zauzeli pasivan stav i nisu se suprotstavili Wagneru – navedeno je iz britanskog Ministarstva.

Istakli su da će stav vojnih snaga, posebno Nacionalne garde, odrediti tok krize u narednim satima.

– Ono što se dogodilo predstavlja najozbiljniji izazov s kojim se ruska država suočava u posljednje vrijeme – poručili su iz Ministarstva.

Snage Wagnera, kojim rukovodi Jevgenij Prigožin već su jutros srušile najmanje jedan helikopter. Naknadno su se pojavili snimci oborenog ruskog aviona kojeg su navodno srušili wagnerovci.

– AN-24 srušio se u regiji Voronjež. Vjerovatno je pogođen. Srušio se kod sela Kantemirovka. Prema prvim informacijama, poginule su tri osobe – objavila je ruska medijska agencija Baza.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, prenio je objavu Wagnera na Telegramu.

– Jedan Wagnerov konvoj napadnut je u Voronježu. Avijacija isto radi. Građanski rat je službeno počeo – napisali su.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak helikoptera kako gađa skladište nafte u ruskom gradu Voronježu. U ovaj grad su jutros ušle snage Wagnera, a udaljen je oko 600 kilometara od Moskve.

Na snimku se vidi helikopter, navodno ruski Ka-52, kako se približava skladištu nafte, a onda odlazi. Kamera se vraća na skladište i vidi se veliki plamen i eksplozija.

Snage Wagnera su u blizini aerodroma u Voronježu te se spremaju da ga zauzmu.

Prema dostupnim snimcima, raspolažu sa tenkovima T-72, te imaju čak i protivzračni sistem Panzir S1.

Prigožin se u najnovijoj poruci obratio Vladimiru Putinu i poručio mu da je pogrošno što ga optužuje za izdaju. Poručio je da wagnerovci nemaju plan predati se po Putinovoj naredbi.

– Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži, birokratija – rekao je Prigožin.

Čečenski lider lojalan Putinu Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne pomoći u gušenju pobune vođe Wagnerovih plaćenika Evgenija Prigožina i da će upotrijebiti oštre metode ako bude potrebno.

Kadirov je u saopćenju nazvao Prigožinovo ponašanje “nožem u leđa” i pozvao ruske vojnike da ne pokleknu ni pred kakvim “provokacijama”.

Putin je ranije rekao da će slomiti ono što je nazvao “oružanom pobunom”, nakon što je Prigožin preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja vojnog vodstva.