Site icon Vitez.ba

Radnici iz BiH i Srbije uhvaćeni u nezakonitom radu u Sloveniji

Policijski službenici Policijske uprave Sevnica proveli su pojačani nadzor gdje je otkrivena povreda odredaba Zakona o prijavi prebivališta i Zakona o suzbijanju rada i zapošljavanja na crno.

Prema saopćenju Policijske uprave Novo mesto, tokom nadzora jednog trgovačkog društva u upravnom okrugu Sevnica, provedeno je 45 više postupaka, pri čemu su utvrđeni brojni prekršaji u vezi sa zapošljavanjem stranaca.

Trojica stranih radnika koji su obavljali poslove nisu imali ugovor o radu, nisu bili uključeni u obvezno osiguranje te nisu posjedovali odgovarajuće suglasnosti za rad u Sloveniji.

Dodatno, državljanin Srbije i dvoje državljana Bosne i Hercegovine nisu posjedovali ni boravišnu dozvolu za boravak u Sloveniji.

Policija je zbog utvrđenih prekršaja predala slučajeve nadležnim zaposlenicima Financijske uprave Republike Slovenije (FURS), koji su intervenirali prema Zakonu o suzbijanju rada i zapošljavanja na crno.

Stranim radnicima izrečene su novčane kazne, a izdana su i rješenja kojima se nalaže njihov odlazak iz Slovenije. Također, pokrenut će se postupci protiv odgovornih i pravnih osoba trgovačkog društva zbog omogućavanja i poticanja stranih radnika na nezakoniti boravak na području Republike Slovenije.

Exit mobile version