Site icon Vitez.ba

Naredne sedmice dolazi još 250 EUFOR-ovih vojnika u BiH

U Bosnu i Hercegovinu naredne sedmice dolazi 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, Italije i Rumunije. U BiH će ostati mjesec dana, u sklopu EUFOR-ovih snaga.

Ovo je rečeno danas na konferenciji za medije u bazi Evropskih vojnih snaga (EUFOR) Butmir u Sarajevu.

“Bit će to prilika da Oružane snage BiH (OS BiH) održe vježbu sa evropskim snagama. Možemo očekivati pojačano prisustvo trupa i opreme u BiH uoči vježbe”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Komandant Evropskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, generalmajor Laszlo Sticz na konferenciji za novinare je rekao da će na taj način biti unaprijeđena saradnja rezervnih snaga, kao i saradnja EUFOR-a sa OS BiH.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini više od 1.100 vojnika EUFOR-a. Aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može se angažovati ukupno 3.500.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi, kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, pa je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Exit mobile version