Site icon Vitez.ba

Naredna godina bit će historijska za bh. tenis: U našoj zemlji prvi put će se igrati ATP turnir

Naredna godina bit će upisana u historiju bh. tenisa jer će se u njoj prvi put jedan ATP turnir igrati u Bosni i Hercegovini. U pitanju je ATP 250 turnir koji se inače igra u Beogradu.

Pod zvaničnim nazivom Serbia Open, ATP turnir u Beogradu igra se već više od decenije s prekidima, a ovaj turnir će u narednoj sezoni biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu.

Banja Luka će makar na jednu sezonu imati čast da organizuje prvi turnir iz ATP serije u našoj zemlji. Do sada su najveći turniri u BiH bili sa Challenger Toura.

Ova vijest je potvrđena na zvaničnoj ATP stranici, prenosi Klix.

“Turnir ATP 250 serije iz Beograda, koji je zakazan za april 2023. godine, bit će relociran u Banju Luku i BiH”, navodi se u zvaničnom saopštenju krovne kuće svjetskog tenisa.

Odluka je zvanična, ali bez obrazloženja zašto turnir seli u BiH. Prema špekulacijama pojedinih srbijanskih medija, razlog je to što terene u Beogradu planiraju rekonstruisati za još veće domete i da je odluka o relokaciji u Banju Luku samo privremena.

Za ovu sezonu finale je bilo pravi spektakl, a Rus Andrej Rubljov savladao je Novaka Đokovića u finalu. Nema sumnje da će Đoković igrati i u Banjoj Luci gdje će braniti bodove iz finala. Upravo je pomenuti srbijanski teniser osvojio dvije titule u Beogradu.

Među osvajačima ovog ATP turnira bili su i Matteo Berrettini, jedan od najboljih tenisera današnjice koji je trofej osvojio 2021. godine. Titulu su osvajali i Andreas Seppi i Sam Querrey.

Turnir je prvi put u formatu ATP-a organizovan 2009. godine, a onda je 2013. izgubio svoju licencu. Vraćen je na Tour 2021. godine gdje je zamijenio Hungarian Open i tradicionalno se igra u aprilu.

Exit mobile version