Site icon Vitez.ba

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH: Dodik nikada neće odvojiti pedalj BiH, ako ima svoju imovinu neka nju iznosi

 

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara komentirao je secesionističke izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te najave prisvajanja državne imovine.

Komentirao je Čampara i procese u Federaciji BiH te da li je moguće izbjeći SDA prilikom imenovanja nove vlade.

“Vidjet ćemo prvo da li će doći do blokade. Ukoliko dođe, iskreno smatram da će reagirati visoki predstavnik. Ako ne, onda ćemo vjerovatno gledati još četiri godine ovu vladu na čelu sa premijerom Novalićem. Mi imamo dogovor i kandidata za premijera, potpisane sporazume i program rada. Pitanje je da li će neko zloupotrijebiti ustav”, izjavio je Čampara gostujući na televiziji N1.

MIšljenja je da bi visoki predstavnik trebao donijeti sistemsko rješenje u FBiH te da ono treba biti u duhu evropskih standarda, ali ne na način da bilo kome odgovara, pa ni HDZ-u.

“Pa neka im ne odgovara, to je njihova stvar. Znači u BiH, u FBiH može biti samo što HDZ-u odgovara? Naravno da se ne slažemo s tim. Evo donio je odluku koja odgovara samo SDA, šta bismo mi sad trebali reći, da ne prihvatamo ta rješenja. Prihvatamo jer su u Ustavu, ali je potrebno donijeti rješenje koje neće odgovarati niti jednoj političkoj stranci bio to HDZ, SDP, SDA, NiP, bilo koja straka da nema ekskluzivitet”, stava je.

Istakao je da je NiP donio odluku da nije spreman razgovarati ili koalirati sa SDA, što je stav predsjedništva te stranke.

“Stav predsjedništva NiP-a je da idemo u koaliciju nas osam stranaka u Federaciji. Što se nas tiče tu nema nikakvih dilema”, ponovio je Čampara.

Komentirao je i izjavu predsjednice FBiH Lidije Bradare da se u koalicijama u BiH trenutno funkcionira korektno te o potencijalno postojećim dogovorima.

“Apsolutno nismo ništa dogovarali. Mislim da će kao i u svakoj koaliciji biti problema, tako da tu ima različitih mišljenja, tumačenja i pogleda i izvjesno je da će biti neslaganja, ali isto tako siguran sam da suneka pitanja o kojima nema pitanja i razgovora kao što su suverenitet i teritorijalnog integriteta, državne imovine, genocida u Srebrenici, o tome nema nikakvog razgovora. To su crvene linije ispod kojih ova koalicija nikada neće ići”, naglašava Čampara.

Smatra da Tužilaštvo BiH mora reagirati i sankcionirati negiranje genocida koje je nekoliko puta ponovio lider SNSD-a Milorad Dodik, a komentirao je i najave secesije.

“Ja mu govorim, ako mu to išta znači, mi nismo za neke svađe. Dodik mora znati da nikada neće odvojiti pedalj ove zemlje. Ako ima neke svoje imovine, da nosi i iznosi, to on stvarno može uraditi. Neku secesionističku politiku ne može provoditi. Nikad državna imovina neće biti imovina bilo kog entiteta i to su jasne stvari”, poručio je Čampara lideru SNSD-a.

Exit mobile version