Site icon Vitez.ba

Jak vjetar “čupao” lim sa krova zgrade na Dobrinji

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog udara vjetra jačine od 50 do 80 kilometara na sat.

Civilna zaštita zabilježila je brojne incidente širom Bosne i Hercegovine, a izvještaji s terena ukazuju na otežano saobraćanje u većem dijelu BiH.

BIHAMK upozorava na odrone na nizu magistralnih puteva, uključujući Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac, Novi Travnik-Bugojno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj-Živinice-Šićki Brod, Tuzla-Bijeljina, Buna-Masline, Stolac-Neum, Višegrad-Vardište, Foča-Gacko i Sarajevo-Foča-GP Hum.

Posebno upozorenje odnosi se na odron na ulazu u tunel na pravcu Vlasenica – Kladanj, gdje vozači trebaju biti oprezni zbog mogućnosti granja i oborenih stabala na cesti.

Fotografije s terena prikazuju da su mnoga stabla oborena širom BiH, uključujući Dobrinju. Na Dobrinji je danas vjetar skinuo lim sa zgrade, ali je palo i prilično veliko drvo.

Republička uprava civilne zaštite naglašava blagi porast vodostaja Save u područjima oko Bosanske Gradiške, Srpca i Rače. Također, Una kod Ribnika i Lim kod Rudog bilježe porast vodostaja.

Iako se očekuje večeras slabljenje vjetra, s padom temperature, stanovnici su pozvani na oprez dok se saniraju posljedice olujnog vjetra koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu.

Exit mobile version