Site icon Vitez.ba

Bošnjak: Radnici u komunalnoj privredi će dobiti povišice

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Bojan Bošnjak, odlučno je demantirao tvrdnje Sindikata komunalne privrede u vezi pregovora o novom kolektivnom ugovoru radnika u komunalnoj privredi. Istaknuo je da su današnji istupi sindikata generalno nejasni, posebno u dijelu koji se odnosi na usaglašavanje teksta kolektivnog ugovora.

Bošnjak je naglasio da Ministarstvo komunalne privrede i Vlada KS stoje iza dogovora koji su postignuti te da nikakva samovoljna akcija nije poduzeta, posebno ne vezano uz prava radnika koja neće, niti mogu, biti umanjena.

Govoreći o detaljima pregovora, ministar je istaknuo da je fokus bio na tri ključna elementa ugovora. Prvi je bio zahtjev iznos od 100 KM, koji su radnicima isplaćivani prošle godine, u bod i koeficijent na osnovicu njihove plate.

Drugi zahtjev je bio dodavanje dodatnih 100 KM na taj novi bod kao pomoć za tekuću godinu, dok je treći zahtjev bio povećanje otpremnine s tri na pet prosječnih plata.

Bošnjak je objasnio da su ovi zahtjevi prihvaćeni, uz manju korekciju u iznosu pomoći za tekuću godinu, te da je prijedlog upućen Sindikatu na usaglašavanje. Međutim, umjesto očekivanog zvaničnog odgovora, sindikat je svoje stavove iznio preko medija.

Ministar je naglasio važnost vođenja korespondencije direktno i lično, posebno u poslovnom svijetu, te istaknuo da je akt u fazi usaglašavanja i pregovaranja o samom tekstu. Podsjetio je da su dogovori postignuti na temelju onoga što je već usuglašeno s obje strane, kako Sindikata, tako i pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo.

Exit mobile version